Бизнесът иска нови правила за инвалидните пенсии

Заплатите в МВР, МО и правосъдието да се вдигнат с 12%, искат от БСК
Обновена: 15 авг 2011 19:44 | 15 авг 2011 19:29,
77
Бизнесът иска нови правила за инвалидните пенсии
Снимка: архив, Булфото

Българската стопанска камара предлага радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност.

Според работодателската организация трябва да се предприемат мерки за ограничаване на злоупотребите при медицинската експертиза на работоспособността.

“Неконтролируемо нараства броя на отпуснатите пенсии за инвалидност – средно с 40-50 хил. на година ”, каза председателят на БСК Божидар Данев.

В периода 2003-2005 г., когато се измени възрастта за пенсиониране те растат с 90 000 годишно, допълни той.

По данни на БСК през 2002 г. хората, чиято инвалидност е призната от компетентните органи, са били 272 хиляди, а през миналата година те вече достигат 422 хил. През 2010 г. за инвалидни пенсии са изплатени над 1 млрд. лева. “Няма нормална страна, в която за няколко години броят на освидетелстваните за инвалидност да се увеличи двойно, а част от тях ритат футбол, примерно”, коментира Данев.

От БСК смятат за необходимо извършването на проверки от оторизираните служби на Министерство на здравеопазването за коректността на основанията за отпускане на пенсиите от комисиите на ТЕЛК.

Проверките да обхванат определени целеви групи, по предварителна извадка, а при съмнения за нарушения и корупция, да се разшири обхватът на одита, предлагат от камарата.

БСК смята, че трябва да се преразгледа статутът на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и заплатите на работещите там, тъй като ниските възнаграждения създават условия за корупция. 

От камарата  настояват пенсиите да се актуализират всяка година, да се премахне таванът на пенсиите и да бъдат взети мерки за по-дълго оставане на работа.

Българската стопанска камара предлага още заплатите на работещите в Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и правораздавателните органи да се увеличат с 12%. Така служителите ще имат възможност да покриват разходите по личните си осигурителни вноски, без нетните им доходи да се намалят.

Увеличението на възнагражденията трябва да е за сметка на бюджетите на съответните министерства, обясни Божидар Данев.

По думите му така ще се създаде възможност за "чистота" на бюджетите на министерствата, както и на трансферите им към Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
znaesht преди 12 години
bozhidar danev e otdavna za pensia i oshte e na rabota v bsk! za nego nyama li pensionen zakon - obiknoven chinovnik! vinagi dava akal, pri vsichki vlasti e na vlast! vizhte mu godinite i dosieto! negodnik sas samochuvstvie i mnogo pari!
71
0
 
3
 
! Отговори
EH преди 12 години
В евр. страни мин.15%от населението на страните са хора с увреждания?Да вземем да пренапишем истината заради Данев,че в БГхората с увреждания са на "изчезване".Защо трябва да се настройва обществото срещуХУ?ТЕЛК комисиите си имат своите пороци,безспорно!Но има и механизми за контрол върху ТЕЛКиНЕЛК!А къде е бизнесът да наемаХУна реална заплата и на реално работно място с оглед техните способности и квалифик и защо дискриминираХУ Реалната интеграция е ЗАЕТОСТ,съответно и икон.ползи за обществото.
70
3
 
0
 
! Отговори
независима преди 12 години
Разумно,точно и ясно казано!!Във всичко си прав Данев,дано те чуят управляващите и най-вече Дянков! За да не се превърнем в страна на "инвалидите",за да не се държи като по висша прослойка на обществото корумпираната ни и все по некомпетентна администрация,това за което говори Данов трябва да стане факт!!!
69
2
 
2
 
! Отговори
салахадин преди 12 години
аз съм 100% инвалид , душевно болен и объркан индивид , хора помогнете и ме нахранете ,след това ме на,,,те ,и ще съм доволен аз ,че съм тук един от вас
68
4
 
3
 
! Отговори
анон преди 12 години
брей, ние след войни дори не сме имали толкова инвалиди, 6% от цялото население. всичко е заради по-високите пенсии, за да може да излизат на някой по-евтино джипове. пародия на държава.
67
0
 
3
 
! Отговори
До gtf преди 12 години
Отдавна цитирам тази приказка, и как всички се забравят като докопат властта, но нали се сещаш, че там отгоре буквално не ни чуват и виждат.Дословно като в "Приказка за стълбата!
66
3
 
8
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Бизнеса да посети някоя болница, напр. Ракова и тогава да дава идеи.
65
2
 
10
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Това значи предимно, че народа е болен, щото няма пари да яде качествена храна, да води нормален начин на живот, да има нопрмални условия на труд. Отдавна е написана "Приказка за стълбата".. ето нов пример, колко истини има в нея. Вие от БСК да вземете да я прочетете малко и да се позамислите ..
64
2
 
11
 
! Отговори
STATISIKA преди 12 години
V tazi darjaviza mnogo "RABOTODATELI",mnogo BANKERI, mnogo MILIZIONERI, i tuk- tame niakoi rabotnizi.
63
0
 
27
 
! Отговори
Инна преди 12 години
До 58 охранителЕдин лев не съм платила за ТЕЛК.А имам 13 заболявания.Искаш да кажеш ,че не се нуждая от пенсия ли?35 години във вредно производство.За *** съм съгласна , за тях има всичко, и дарения и пенсии , и помощи за деца и отопление и какво ли още не!*** си записва телефонен номер за дарения, не на листче а на АНДРОИД !!!! ама седи в социалните и реве за пари!
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЕЕЕеее няма ли да се наядете бе !? А бунт искате ли !?
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са коруции а дарения в БГ корупция няма питайте МВР и ГЕРБ.
60
3
 
43
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Тоя *** Данев да не се прави доктор,а да върши това което разбира. БСК вместо да дава ъкъл да си влезе в правомощията си и да осигоряват работниците на реалната заплата. Заплатите да се изплащат редовно. Заплатите да бъдат съразмерни с стандарта на живот. От алчните работодатели се пълнят болниците, и се увеличават инвлидните пенсии.
59
1
 
1
 
! Отговори
alaska преди 12 години
abe i te serat kato nas i decATA IM DAJE ! SAMO DETO SUCHAT OT DRJAVATA A DRUGI RABOTIM ZDRAVO
58
3
 
39
 
! Отговори
Непозната преди 12 години
А частният бизнес ще започне ли да плаща осигуровки върху реалните си доходи, г-н Данев какво казва по този въпрос?
57
9
 
18
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Инвалидна пенсия от ТЕЛК комисиите в БГ получават само, тези които си плащат, но не и тези, които се нуждаят наистина от тях...
56
3
 
27
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Каква разликата между българските работници и европейските :България - петима седят и дават акъл на шестия как да свали нещо тежко Западна Европа - петима свалят нещо тежко ,а един ги насочва . ТВА НЕ Е КЛИШЕ ,А ЖЕСТОКАТА ИСТИНА !!!!!!
55
1
 
18
 
! Отговори
Спокоен преди 12 години
А `тариката` е прав. Не иска пенсия, не иска и държавна здравна помощ. Иска просто да не си дава парите за изхранване на ***, полицаи и държавни чиновници.Когато повечето хора станат като него, може и да се оправят нещата.
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вземат да се сетят да поискат от работодателите да осигуряват хората на реална заплата както и редовно да бъде изплащана. Инвалидите неминуемо ще се увеличават от това тъпо здравеопазване и от този стресов живот който води народа. Защо се отказаха от данък лукс или защо никой не контролира приходите по морето от чадъри, шезлонги, паркинг. Непрекъснато се стремят да изцедят бедния човечец. Аман от кожодери.
53
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Направете си извода при какви условия на труд и стрес живеем , за да се разболяват и инвалидизират хората.