След смъртта на съпруга ми аз и синът ми получаваме наследствена пенсия.
Считам, че размерът е неправилно определен. По-важното обаче е, че ми предстои да се пенсионирам по старост и трудов стаж. Какво ще стане с наследствената ми пенсия? Мога ли да вземам и наследствена пенсия, и вдовишка добавка едновременно? А мога ли да вземам наследствена и лична пенсия за старост?
Милка ВАСИЛЕВА, Севлиево


Във вашата консултация прочетох за наследствената пенсия. Пишете: в такъв случай вие се отказвате от вашата лична пенсия за сметка на наследствената. Моля да разясните с кой нормативен документ е прието това. Моля да разясните след отказа от лична пенсия наследствената в цял размер ли се получава, правят ли се увеличения, когато се увеличават другите пенсии.
Н. МИЛЕНЧЕВА, Стражица


Г-жо Василева, г-жо Миленчева, поставените въпроси са уредени основно в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС). В писмото на Милка Василева се посочва, че тя получава наследствена пенсия след смъртта на съпруга си. Съгласно чл. 80 от КСО, право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите. Отказът от наследството не лишава наследниците от право на наследствена пенсия. Получаването на наследствена пенсия не се счита за приемане на наследство по смисъла на Закона за наследството. Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:
1. При един наследник - 50 на сто;
2. При двама наследници - 75 на сто;
3. При трима и повече наследници - 100 на сто.
Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно между тях. Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 90 на сто от социалната пенсия. Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, така и извънбрачните и осиновените деца. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и обратно. Изключение правят случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. При прекратяване на осиновяването осиновените деца възстановяват правото си на пенсия от рождените си родители и обратно. По посочените по-горе проценти можете да си изчислите размера на наследствената пенсия и сама.

Условията за отпускане и получаване на наследствената пенсия от вдовец/вдовица и дете/деца са следните:
1. Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18 г., а след това, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26 г.;
2. Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта за пенсиониране, предвидена в чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО, или преди тази възраст, ако е неработоспособен. Съгласно чл. 68 от КСО, право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 63 години за мъжете и 60 години за жените, ако имат и нужния стаж и точки.
КСО прави разлика между наследствена пенсия и добавка от пенсията на починал съпруг. Само преживял съпруг със статут на вече пенсионирано лице може да получава добавка от пенсията на починал съпруг. Пенсионерът има право на добавка в размер 20 на сто от пенсията за осигурителен стаж и възраст, или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг (съпруга). Добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател. Наследствена пенсия и лична пенсия за осигурителен стаж не могат да се получават едновременно. След отказа от лична пенсия се получава наследствена в размера, който се полага на наследника. Наследствените пенсии се увеличават на същото основание, на което се увеличават и всички останали пенсии.