Заетост, социални въпроси и приобщаване

България - Хора с увреждания

Тук ще намерите информация за всички обезщетения и добавки, които Ви се полагат при установяване на трайни увреждания

Описали сме:

  • Помощи и пенсии за инвалидност поради общо заболяване;
  • Добавка за чужда помощ при инвалидност над 90%.

Кога мога да получа обезщетения?

Имате право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, когато сте загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време. Тази пенсия се отпуска, когато сте с 50% и над 50% намалена работоспособност.

Получавате право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване от датата на инвалидизирането. За незрящите, които са слепи по рождение или преди постъпване на работа, пенсията се отпуска от датата на заявлението.

Пенсията за инвалидност се отпуска за срока на инвалидността. Ако увреждането е настъпило след като сте навършили възраст за пенсия за старост, пенсията за инвалидност се изплаща пожизнено.

  • Освен пенсията за инвалидност поради общо заболяване,  системата на държавното обществено осигуряване изплаща и пенсии за гражданска или военна инвалидност.
  • Пенсионерите с вид и степен на увреждане над 90%, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към пенсия си добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост.

Какви са условията, на които трябва да отговарям?

Условията за придобиване на пенсия за инвалидност зависят от причината на увреждането.

Пенсия за инвалидност поради общо заболяване:

За да придобиете право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване трябва да имате определен осигурителен стаж, преди да получите увреждането. Периодът на осигурителен стаж, необходим за получаване на пенсия за инвалидност, е следният:

  • До 20-годишна възраст, за незрящите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа, независимо от продължителността на осигурителния стаж;
  • До 25-годишна възраст – 1 година;
  • До 30-годишна възраст – 3 години;
  • Над 30-годишна възраст – 5 години;
  • Хората, родени с увреждане, и хората, получили увреждания преди да започнат работа, имат право на пенсия за инвалидност при една година осигурителен стаж.

Една трета от гореспоменатите периоди на осигуряване трябва да е придобита в резултат на действителна трудова дейност.

Ако получавате пенсия за осигурителен стаж и възраст, нямате право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Пенсия за гражданска инвалидност:

Право на пенсия за гражданска инвалидност имате, ако сте загубили работоспособността си при изпълнение на гражданския си дълг – например, ако пострадате, докато сте доброволец при борба с природно бедствие. На тази пенсия имате право и ако сте пострадали или заболели случайно след действия на органите на властта при изпълнение на служебни им задължения.

Обстоятелствата трябва да бъдат удостоверени с документ от кмета, упълномощено лице или във втория случай, от ръководителя на органа, причинил увреждането.

Пенсия за военна инвалидност

Право на тази пенсия имате, ако сте загубили работоспособността си докато сте бил/а на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва. Имате право на тази пенсия и ако сте пострадали, докато сте помагали на въоръжените сили на България и на починали лица по време на военна служба в операции или мисия в чужбина.

Право на тази пенсия имат и загиналите, и безследно изчезналите.

Добавката за чужда помощ се полага за пенсионери, които са с трайни увреждания над 90%. Необходимостта от чужда помощ се определя от състоянието на човека с увреждания – дали той/тя могат да се справят с всекидневните дейности сами.

На какво имам право и как мога да получа обезщетение?

Пенсии за инвалидност

Пенсия за инвалидност за общо заболяване

Пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя по формула, свързана с осигурителния Ви стаж и степента на увреждане. Формулата можете да намерите в този калкулатор за изчисляване на пенсии.

Минималният размер на пенсията за общо заболяване не може да бъде по-малък от процента от минималната пенсия, която през 2023 година е определена на 467 лв).

Процент инвалид-ност

от 50% до 70,99%

71% до 90%

над 90%

Процент от минималната пенсия за възраст и осигурителен стаж.

85% или   396,95 лв.

105% или   490,35 лв.

115% или   537,05 лв.

Пенсия за гражданска инвалидност

Пенсията за гражданска инвалидност се определя като процент от социалната пенсия за старост, която е определена на 247 лв. Ако сте осигурени за всички осигурени социални рискове или само за трудова злополука или професионална болест, пенсията се изчислява като тази за трудова злополука или професионална болест, ако това е по-благоприятно за Вас.

Процент инвалидност

от 50% до 70,99%

71% до 90%

над 90%

Процент от социалната пенсия за старост

115% или 284,05 лв.

140% или  345,80 лв.

150% или  370,50 лв.

Пенсия за военна инвалидност

Пенсията за военна инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост, процента загубена работоспособност и Вашето военно звание:

За редници и сержанти:

Процент инвалидност

от 50% до 70,99%

71% до 90%

над 90%

Процент от социалната пенсия за старост

115% или 284,05 лв.

140% или  345,80 лв.

150% или  370,50 лв.

За офицери:

Процент инвалидност

от 50% до 70,99%

71% до 90%

над 90%

Процент от социалната пенсия за старост

120% или  296,40 лв.

150% или  370,50 лв.

160% или  395,20 лв.

Във втория случай, когато сте били осигурени за всички осигурени социални рискове или само за трудова злополука или професионална болест преди постъпването Ви на наборна служба или на служба в запаса, пенсията за военна инвалидност се определя по същия начин като пенсията за трудова злополука или професионална болест, ако това е по-благоприятно за Вас. В този случай при определяне размера на пенсията се вземат предвид годините осигурителен стаж и дохода, върху който са правени осигурителни вноски.

Помощи за инвалидност поради общо заболяване

Добавки за инвалидност, отпускани от Агенцията за социално подпомагане, се предоставят в зависимост от процента инвалидност. Те са свързани със специалните Ви нужди.

Добавка за чужда помощ

Пенсионерите с увреждания над 90%, които се нуждаят от чужда помощ, получават добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. За 2023 година добавката е 185,25 лв. Освен това придружителят има право на две безплатни пътувания с БДЖ на година.

В зависимост от техните нужди хората с увреждания имат право на комплексна индивидуална оценка на нуждите. Оценката изследва функционалните затруднения на лицето с увреждане, свързани със здравословното му състояние и наличието на бариери при изпълнението на ежедневни и други дейности, както и вида на подкрепата. Хората с увреждания имат право на финансова подкрепа в зависимост от техните нужди, както е определено в индивидуалната оценка.

Финансовата помощ, изплащана от Агенцията за социално подпомагане, е предназначена за компенсиране на разходите, свързани с преодоляване на трудностите, причинени от вида и степента на инвалидност. Тя се състои от два компонента:

  1. Месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането;
  2. Целеви помощи съобразно вида инвалидност.

Предоставяните от Агенцията за социално подпомагане помощи за хора с увреждания се отпускат съобразно степента на увреждане и са свързани със специалните Ви нужди.

От 01.01.2019 г. размерът на помощите е свързан с  линията на бедност за съответната година: 504 лв. през 2023 г.

Периодични добавки: месечна финансова подкрепа:

Хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна финансова подкрепа, както следва:

  1. От 50% до 70,99% степен на увреждане – 7% от линията на бедност – 35,28 лв. през 2023 г.;
  2. От 71% до 90% степен на увреждане – 15% от линията на бедност – 75,60 лв. през 2023 г.;
  3. Над 90% степен на увреждане – 25% от линията на бедност – 126 лв. през 2023 г.;
  4. Над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи пенсия за инвалидност поради заболяване или поради злополука на работното място или професионална болест – 30% от линията на бедност – 151,20 лв. през 2023 г.;
  5. Над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи социална пенсия за инвалидност – 57% от линията на бедност – 287,28 лв. през 2023 г.

Лица с трайни увреждания от 18- до 20-годишна възраст имат право на месечна финансова подкрепа, ако не получават месечна помощ съгласно чл. 8, буква г от Закона за семейни помощи за деца.

Целева помощ се предоставя за:

        1. Закупуване на лично моторно превозно средство – лицата с трайни увреждания, които се придвижват трудно, имат право на лично моторно превозно средство на стойност до до четирикратния размер на линията на бедност през съответната година (2016 лв. през 2023 г.). Средният месечен доход на член от семейството за изминалите 12 месеца трябва да бъде равен на или под линията на бедност. Лицата трябва да са с над 90% вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност, установена от медицинските органи, както и трябва да работят или учат.

         2. Приспособяване на дома – лицата с над 90% трайно намалена работоспособност или вид и степен наувреждане, както и децата с определени вид и степен на увреждане, които се придвижват с инвалидна количка, имат право на целева помощ до двукратния размер от линията на бедност (1008 лв. през 2023 г.). Средният месечен доход на член от семейството за изминалите 12 месеца трябва да бъде равен на или по-нисък от линията на бедност.

      3. Услуги за балнеолечение и/или рехабилитация – лицата с трайни увреждания с над 90% намалена работоспособност, децата с трайни увреждания и военноинвалидите имат право на целеви услуги за балнеолечение и/или рехабилитация, в зависимост от специфичните нужди на засегнатите лица. Те могат да се предоставят веднъж годишно по медицинско предписание на лекар специалист. Помощта е до 80% от линията на бедност за съответната година (403,20 лв. през 2023 г.), но не повече от действителните разходи, направени съгласно подадените документи. Лица с определена потребност от чужда помощ имат право на помощта за покриване на разходите на придружителя. Същото покритие се прилага за бенефициера. Финансирането чрез целеви помощи се отпуска, когато услугите за същия период не са били използвани като част от друга схема за социална закрила. Помощта се изплаща срещу представена документация, доказваща разходите за услугите за балнеолечение и/или рехабилитация.

 4. Наем за настаняване в общински жилища – несемейните лица с трайни увреждания и самотните родители на дете с трайни увреждания имат право да се възползват от  общински жилища с цел настаняване. Договорът за наем се сключва с тях или с техни законни представители, когато е уместно.

Целевата помощ е в размер на нормативно определения наем по реда на Закона за общинската собственост и се превежда от Дирекция „Социално подпомагане“ след представяне на разходооправдатеен документ от съответната община.

Безплатна годишна електронна винетка – лицата с минимум 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20 години, са освободени от плащането на такса за винетка за използване на обществената пътна мрежа с личен автомобил или общински автомобил, притежаван съвместно, с работен обем на двигателя до 2000 кубични сантиметра и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).

Законът за личната помощ урежда условията за предоставяне и използване на лична помощ от лица с увреждания, като гарантира, че те могат да избират от кого, кога, къде и как да използват помощта в Република България. Личната помощ е механизъм за подпомагане на потребителите за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, съответстващи на личните, битови или социални нужди и за преодоляване на пречките пред функционалните ограничения. Механизмът се основава на гарантирана от държавата финансова подкрепа, индивидуални нужди и личен избор на потребителя на лична помощ.

Бенефициерите на лична помощ са:

1. Хора с трайни увреждания, лица, имащи право на помощ от друго лице, определен вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност.

2. Деца, нямащи право на помощ от друго лице, с определен вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност от 90% и нагоре.

Бенефициерът на лична помощ може да бъде и бенефициер на социални услуги в общността, с изключение на социалните услуги от резидентен тип.

Личната помощ се предоставя въз основа на индивидуална оценка на нуждите и препоръка (насока) за предоставяне на тази подкрепа. Дирекция „Социално подпомагане“ ще оцени индивидуалните потребности на лицата, които са проявили интерес към използване на лична помощ.

Броят на часовете за лична помощ се определя от индивидуалната оценка, базирана на четири нива на зависимост от интензивна подкрепа:

1. първа степен – до 15 часа на месец;

2. втора степен – до 42 часа на месец;

3. трета степен – до 84 часа на месец;

4. четвърта степен – до 168 часа на месец.

Лицата с минимум 71% инвалидност или трайно намалена работоспособност, децата под 16 години с трайни увреждания и военноинвалидите имат право на безплатно пътуване два пъти годишно – национален двупосочен билет с железопътен транспорт. Правото се прилага и за придружаващото лице, полагащо грижи/личния асистент/кучето водач, когато пътува с тях.

Средствата, предназначени за заплащане на отработен час по механизма за лична помощ, включват:

1. коефициент 1,4 от размера на минималната почасова заплата, установена в страната за съответната година;

2. допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит; и

3. вноски за социално осигуряване и здравно осигуряване от името на работодателя.

До 31 декември 2022 г. по точка 1 се прилага коефициент 1,2.

Използвани термини и съкращения

  • ГМД – гарантиран минимален доход, който е необходим да покрие основните жизнени потребности
  • Осигурителен стаж – изчислява се в часове, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита времето, през което служителите са работили на пълно работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото възнаграждение. За всяка професия има минимален осигурителен доход и за осигурителен стаж не се зачитат периоди с вноски в размер под този доход. Ако сте работили при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време. При нормални условия на труд то е 8 часа на ден. Осигурителният стаж е различен от трудовия стаж.

Необходими документи

Моите права

В линковете по-долу са описани законите и страниците на институциите, които определят Вашите права, те не са страници на Европейската комисия и не представляват мнението на Комисията:

Публикации на Европейската комисия:

Контакти за повече информация

Агенция за хора с увреждания

Агенция за социално подпомагане

  • София 1051, ул. „Триадица“ 2
  • Телефон: (02) 811 96 07
  • Горещ телефон: (02) 935 0550
  • ok@asp.government.bg

Дирекция „ Социално подпомагане“

Национален осигурителен институт

Свързани новини

Няма новини от последните шест месеца.

Споделете тази страница