Социалният министър ухажва и бъдещите пенсионери

Бизнесът: Абсурд е възрастните служители сами да решават кога да се оттеглят

Тотю Младенов

© Дневник

Тотю Младенов


- 60 хил. са безработните младежи до 24-годишна възраст

Всяка година стаж след навършване на пенсионна възраст да увеличава пенсията с 4%, а не с 3%, както е в момента. Такава законодателна промяна ще предложи министърът на труда Тотю Младенов. Бонусът няма да важи за работещите пенсионери, а само за хората, които могат да се пенсионират, но не искат.


Целта е служителите да продължават да се трудят максимално дълго, което да им донесе по-висока пенсия след това. Идеята за увеличаване на стимулите за отлагане на пенсионирането не е нова. Сегашното й "притопляне" от социалния министър идва по-малко от седмица преди изборите и дни след думите на министъра на финансите Симеон Дянков, че в бюджет 2012 г. не се предвижда ръст на пенсиите.




За да се гарантира безпрепятственото оставане на работа на възрастните служители, Младенов ще предложи работодателите от частния сектор да не могат да освобождават работник само на основанието, че той е навършил годините за пенсия. Идеята е служителят да продължи да работи, докато сам не реши да се оттегли.


"Това е намеса в частния сектор и е пълен абсурд", възрази изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. "Защо тогава има пенсионна възраст, регламентирана в закон", попита той. Според него възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст може да се уреди в личен или колективен трудов договор, но не и в закон.


Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев също разкритикува идеята. "Държавата трябва да спре да се намесва на пазара на труда. Подобни силови мерки няма да решат истинските проблеми, които са ръстът на безработицата и закриването на работни места. Ниската квалификация на работната сила принуждава фирмите да освобождават хора и да търсят нови. Никой няма да уволни добрия работник", каза Данев.


Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков предупреди, че увеличаването на тежестта на годините работа след пенсионна възраст трябва да е премерено. "По-дългото оставане на пазара на труда ще носи постъпления за осигурителната система, защото хората ще продължават да правят вноски.


В краткосрочен план това ще намали и разходите, защото пенсионирането ще се отлага. В дългосрочен план обаче това ще доведе до значително по-високи разходи, защото хората ще получават много по-високи пенсии", каза той. Това е първото изказване на Петков срещу идея на социалния министър.
Преди няколко месеца кабинетът реши всички министерства да прекратяват трудовите договори на служителите в пенсионна възраст.