Нова полезна е-услуга - „Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия", е публикувана на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на месеца.

От институцията поясняват, че програмният продукт е насочен към всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период. Услугата ще помага на потребителите да определят кои са най-благоприятните като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст.

След като данните по години или по месеци бъдат въведени и изчислението стартира, системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кой от тях е най-благоприятен за дадения човек.

Пояснява се, че системата позволява да бъде въведен както сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец.

При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години).

Не участват периодите, които имат прекъсвания.

Услугата е достъпна на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в. рубрика „Е-услуги"/ „Справки"/ „Справки със свободен достъп"/, поясняват още от институцията. От там допълват, че списъкът на достъпните по електронен път услуги продължава да се разширява.